
Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Bacău se confruntă zilnic cu un număr ridicat de pacienți diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare severe. Situația nu este deloc ieșită din comun, având în vedere că, la nivel global, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, conform celor mai recente statistici. În acest context, merită evidențiată dedicarea echipei medicale din cadrul secției, care, în colaborare cu specialiști din alte centre din țară, gestionează cazuri deosebit de complexe.
Un exemplu în acest sens este cel al unei paciente în vârstă de 69 de ani, cu hipertensiune, care s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe cu o durere retrosternală atroce, brusc instalată, în context de puseu hipertensiv rebel.

Echipa de gardă, formată din medicul UPU și medicul cardiolog, evaluează rapid pacienta, stabilind diagnosticul diferențial al durerii toracice. În baza aspectului clinic, a anamnezei, a EKG-ului și, mai ales, a aspectului ecografic, apare suspiciunea de Disecție de Aortă, o afecțiune medicală gravă. Practic, în cazul acestei afecțiuni, se produce o ruptură la nivelul stratului interior al peretelui aortei (cel mai mare vas de sânge din corp). De altfel, diagnosticul a fost confirmat și, ulterior, de către medicul radiolog de gardă, care a procedat la efectuarea, în urgență, a examenului CT de torace, cu substanță de contrast.
„Alături de infarctul de miocard, tulburările ventriculare de ritm și embolia pulmonară, disecția acută de aortă este cea mai temută urgență în Cardiologie, cu o rată înaltă de mortalitate, oriunde în lume. Prin intervenția promptă a echipei de gardă din UPU și din Cardiologie, pacienta a fost stabilizată, s-au controlat valorile tensiunii arteriale și, în același timp, s-a luat legătura cu specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. Echipa de gardă de acolo, formată din prof. dr. Grigore Tinică și dr. Mihail Enache, a răspuns pozitiv solicitării de a accepta transferul pacientei în urgență, fiind vorba despre o disecție de tip A, cu indicație operatorie. Vrem, pe această cale, să le mulțumim colegilor de la Iași cu care, de-a lungul timpului, am avut o colaborare exemplară, bazată pe profesionalism și încredere”, a transmis dr. Meda Angheluș, medicul șef al Secției Cardiologie din cadrul SJU Bacău.

Pacienta a fost operată în aceeași seară, fiindu-i înlocuită aorta ascendentă cu proteză Dacron și reimplantate arterele carotide. Evoluția a fost, inițial, favorabilă, însă, ulterior, a fost marcată de un deficit motor pe partea dreaptă, urmare a timpului prelungit de ischemie cerebrală, în timpul circulației extracorporeale, și a reimplantării carotidelor.

Pacienta s-a întors la Secția Cardiologie Bacău, pentru continuarea supravegherii, a ajustării terapiei și inițierea recuperării cardiovasculare și neurologice. Medicii de aici au decis să întrerupă, treptat, tratamentul antibiotic, pentru a evita, astfel, complicațiile determinate de distrugerea microbiomului la o pacientă imobilizată. În continuare, s-a inițiat tratament cu anticoagulant, pentru a preveni apariția trombozei venoase, ajustându-se medicația clasică de control a parametrilor hemodinamici și inițiind kinetoterapia, a fost evaluată neurologic și s-a stabilit un plan de recuperare cardio-vasculară și neurologică.

La 24 ore de la sosirea la Bacău, în ciuda tratamentului anticoagulant de prevenție a trombozei venoase, starea pacientei se degradează brusc, prezentând aspect echografic de cord pulmonar acut și suspiciune înaltă de embolie pulmonară masivă, confirmată, de altfel, și în urma examenului CT la torace, una dintre cele mai grave urgențe cardiovasculare, având o rată de mortalitate ridicată în lipsa unui diagnostic și tratament rapid. Din fericire, pacienta a reacționat extrem de bine la tratamentul aplicat, parametrii clinici și hemodinamici fiind ameliorați, cu posibilitatea de reluare precoce, cu prudență, a kinetoterapiei și a recuperării cardiovasculare și neurologice, în scopul mobilizării, cât mai rapid, și evitarea suprainfecției ori a altor complicații de decubitus.

Astfel, la 3 săptămâni după revenirea de la Iași pacienta este externată, fiind stabilă hemodinamic, clinic și biologic, cu recuperarea cvasi-completă a deficitului motor, capabilă să se îngrijească, însă, pentru deplasare, necesitând încă asistența familiei.
„Țin să menționez că, în succesul acestui caz, alături de colaborarea unei echipe extinse, formată din cardiologi, medici din UPU, radiologi, medici de la Chirurgie Cardiovasculară, dar și infecționist, neurolog sau kinetoterapeut, fără a minimiza rolul asistenților medicali care sunt cei mai aproape de pacient, un rol esențial a avut-o familia pacientei. Vorbim aici despre un fiu extrem de suportiv și rezonabil, plin de încredere în echipa medicală și în puterea mamei de recuperare. Un fiu care a ajutat, ori de câte ori a fost nevoie, fără a pune presiune nejustificată pe cadrele medicale, care și-a înconjurat mama cu dragoste și grijă și a acordat colectivului secției încredere și respect, asumându-și, totodată, un posibil deznodământ nefavorabil, manifestând, însă, speranță și încredere”, a încheiat dr. Meda Angheluș, șefa Secției Cardiologie.

Împreună, pentru viață, cu suflet și grijă!