Edit Content

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau asigura asistenta medicala preventiva, curativa si recuperatorie, primara si secundara locuitorilor din municipiul Bacau si a comunelor arondate acestuia, reprezentand peste 47% din populatia judetului

Contact

Laborator Analize Medicale

Medic sef Laborator analize medicale
Comanescu Liliana Lidia – medic primar

Medici

  • Beleuta Liliana Otilia – medic primar
  • Stefan Mioara Lacramioara – medic primar

Asistent sef
Pogonici Cristina – asistent medical principal

Telefon
0234-534000 (interioare: fisier 1269, asistent sef 1263, medic sef 1639)

 

Medic sef Laborator microbiologie medicala
Indreas Marina – medic primar
 
Medici
  • Chirita Diana Elena – medic specialist
  • Hurdubei Brindusa Ioana – medic primar
Asistent sef
Peisic Simona – asistent medical principal
 

Telefon
0234-534000 (interioare: fisier 1269, asistent sef 1263, medic sef 1266)

Laboratorul de analize medicale  oferă baza științifică pentru diagnosticul clinic și stabilirea managementului pacientului. Aceste date reprezintă cea mai mare parte din înregistrările medicale ale pacienților.

Laboratorul de analize medicale   este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale paraclinice din județul Bacău , care deservește atât unitatea cu paturi , ambulatoriul integrat al spitalului cât și Unitatea de Primire Urgente. Pentru pacienții internați în spital laboratorul are program 7 zile pe săptămână, 24 de ore din 24.

Pentru pacienții din ambulatoriu programul este de luni până vineri, de la ora 7.30 la ora 14.30. Datorită contractului cu Casa de Asigurări, se pot efectua analize gratuite, decontate pe bază de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Laboratorul medical este acreditat și funcţionează conform cerinţelor standardului ISO 15189, garanție a calității analizelor efectuate. Echipamentele performante au în portofoliu o gamă variată de teste, iar capacitatea mare de lucru permite efectuarea a peste 100 000 de analize anual.

Laboratorul de analize medicale furnizează servicii medicale, în domeniile :

  • hematologie – hemostaza ;
  • chimie clinica ;
  • imunologie/serologie 
  • microbiologie si parazitologie ;
  • citologie ;
  • biologie moleculară.

 

Laboratorul utilizeaza sisteme informatice pentru gestionarea datelor pacientilor, monitorizarea echipamentelor, gestionarea stocului de reactivi si asigurarea trasabilitatii rezultatelor. Laboratorul este, de altfel, intr-un proces de automatizare si speram si de robotizare in ceea ce priveste manipularea probelor ceea ce va contribui major la cresterea eficientei, eliberare mai rapida a rezultatelor cu eliminarea erorilor umane.

Recent a fost pusa in functiune si a doua linie de transport pneumatic al probelor ( prima functioneaza din anul 2019 si asigura transportul probelor de la blocul medico-chirurgical principal plus serviciul UPU la laborator ). Aceasta a doua linie transporta probele biologice ale pacientilor din sectiile clinice  pavilionare ( Maternitate, Oncologie, Dermatologie/Farmacie, Pediatrie, Boli Infectioase copii ).

Cu ajutorul reţelei de conducte cu vacuum, eprubetele ajung de la  un etaj la altul, până în laborator intr-un timp foarte scurt  ( de la cel mai indepartat punct care este cladirea maternitatii pana in laborator probele ajung in 1.30 secunde ).

Sistemul instalat la Bacau este cel mai amplu si lung sistem de transmitere probe instalat in Romania , legand 90% din cladirile pavilionare ale SJU  Bacau cu laboratorul , insumand aproximativ 1 km de teava instalata.

Pe aceeasi retea se pot transmite probe de sange, de urina, alte tipuri de probe biologice in recipient special pentru fiecare tip de produs.

Introducerea sistemului pneumatic de transport al probelor intre laboratorul de analize medicale si sectiile clinice in locul transportului de catre angajati a adus o serie de avantaje: reducerea erorilor umane ( pierderea probelor ), mentinerea integritatii probelor prin eliminarea manipulariii excesive a acestora, economie de timp si resurse umane ( personalul medical poate sa se concentreze asupra altor activitati medicale importante), posibilitatea monitorizarii in timp real a locatiei probelor fapt ce conduce la gestionarea eficienta a fluxului de lucru si la identificarea rapida a eventualelor probleme sau intarzieri.

Laboratorul respecta standardele etice si legale in manipularea datelor pacientilor, confidentialitate si transmiterea informatiilor medicale.

Toate aceste caracteristici ale Laboratorului de analize medicale al S.J.U. Bacau contribuie la functionarea eficienta si furnizarea de rezultate precise si de incredere intr-un mediu de laborator medical modern.

Laboratorul de Microbiologie, care functioneaza incepand cu 01.11.2023, este membru în Rețeaua Europeană de Supraveghere a Rezistenței la Antibiotice (EARS) , calitatea analizelor având recunoaștere internațională. Ca urmare, laboratorul de Microbiologie participă în mai multe programe internaționale de supraveghere microbiologică a rezistenței la antibiotice.