Edit Content

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau asigura asistenta medicala preventiva, curativa si recuperatorie, primara si secundara locuitorilor din municipiul Bacau si a comunelor arondate acestuia, reprezentand peste 47% din populatia judetului

Contact

Sectia Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă

Medic sef
Ghimiș Iulian – medic primar –                                                    doctor în medicină

Medici

  • Anastasiu Carmen Grațiela – medic primar
  • Gemene Eduard Lucian – medic specialist
  • Niță Ionel Răducu – medic primar
 

Asistent sef
Gargalie Cristina – asistent medical principal

Telefon
0234.534.000 ( interior 1141 )

Telefonul apartinatorului
0234.202124

Chirurgia plastică – microchirurgia reconstructivă este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al arsurilor, electrocuțiilor, traumatismelor însoțite de distrugeri de părți moi, ale mâinilor traumatizate ( leziuni tegumentare, scheletice, tendinoase, vasculo-nervoase ), al tumorilor de suprafață, al malformațiilor congenitale și al unor suferințe estetice.

Prin definitie, chirurgia plastica semnifica orice procedura care presupune reconstructia sau modificarea aspectului sau formei unei parti a corpului.

Termenul provine din limba greaca – “plastikos”, ce semnifica modelarea sau schimbarea formei, marcand esenta acestei specialitati chirurgicale : sculptura, modelarea, reconstructia.

In general tehnicile chirurgicale utilizate pot fi grupate in doua mari categorii dupa scopul urmarit :

  • operatii estetice ;
  • operatii reconstructive .

Operațiile estetice fiind interventii elective, la cerere, nu sunt suportate financiar din Fondul national unic al asigurărilor sociale de sănătate, din acest motiv furnizorii de servicii medicale, spitalele publice, nu pot oferi acest tip de servicii, pentru acoperirea cărora exista însă în România o retea de clinici private bine dezvoltata.

Operațiile reconstructive presupun un grad de complexitate ridicat, deoarece prin aceastea se urmareste reconstructia unor tesuturi sau organe absente congenital ori pierdute ca urmare a traumatismelor, tumorilor, bolilor degenerative, factorilor de mediu sau imbatranirii, prin plastii ( procedee chirurgicale de transfer de tesuturi ). Procedeele si tehnicile utilizate au complexitati diferite si își propun sa reconstituie un aspect si o functionalitate cat mai apropiate de cele naturale, plecand de la principiul hipocratic “primum non nocere”, cu resursele existente la nivel individual, prin transplant de la donatori sau apeland la mijloace protetice moderne.

În cadrul secției Chirurgie Plastică si Microchirurgie Reconstructiva a SJU Bacau dotata cu 30 de paturi pentru spitalizare continua exista și un Compartiment de Arsi cu 10 paturi care deservește aceasta patologie complexa, problematica la nivel de infrastructura și organizare în întreaga tara.