Cancerul de san este cel mai frecvent cancer intalnit la populatia feminina fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la femei , supravietuirea la 5 ani in Romania fiind de 75% comparativ cu 83% media in UE.  Aceasta se datoreaza lipsei unui program de screening dar si managementului ineficient al pacientei diagnosticate cu cancer de san, cu referire la perioada mare de timp de la diagnosticare pana la inceperea tratamentului  ( aproximativ 21 de saptamani ).

In Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau se pot face consultatii pentru prevenirea acestui tip de cancer. Medicul ginecolog face o examinare a sanilor si recomanda ecografie si mamografie efectuate in colaborare cu departamentul de radiologie al spitalului. Astfel pot fi diagnosticate precoce leziunile suspecte de la nivelul sanului si oferita solutia terapeutica ce asigura vindecare in procent de 100%

In colaborare cu IRO Iasi vom derula proiectul ONCOFEM prin care toate femeile cu varsta intre 50 si 69 de ani se pot programa doar cu cartea de identitate pentru efectuarea unei mamografii.

SJU Bacau ( in cadrul departamentului de Radiologie )  detine un mamograf digital de ultima generatie care ofera avantajul unui diagnostic extrem de precis al leziunilor de san.