
Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I.) este, fără doar și poate, cea mai solicitată structură din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău.
Este specialitatea medicală care, potrivit legislației, asigură condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, îngrijirea perioperatorie și terapia durerii, dar și suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor și/sau leziunilor acute de organ care amenință viața. Căci la ATI, ajung, în special, pacienții cărora le este amenințată imediat viața.
Activitatea de anestezie și terapie intensivă este prestată de o echipă medicală complexă, formată din medici, asistente, personal auxiliar sanitar și alte categorii de personal pregătit și dedicat.
Secția ATI medico-chirurgical este dotată cu 20 de paturi, aici activând 9 medici calificați în specialitatea ATI (față de necesarul de minimum 12 de doctori). Aceștia sunt ajutați de o echipă de circa 40 de asistenți medicali foarte bine pregătiți, cu experiență profesională de zeci de ani în acest domeniu sensibil și solicitant.

De reținut că, mai ales în perioada pandemiei de COVID – 19, secția ATI a fost cea mai aglomerată, dat fiind fluxul uriaș de pacienți afectați de periculosul virus, ajunși în stare extrem de gravă.
De altfel, și după această perioadă nefastă din istoria contemporană a țării, secția ATI a continuat să fie suprapopulată cu cele mai grave și complexe cazuri, venite din tot județul, rezultate, în general, în urma diverselor accidente rutiere, dar nu numai.

Numeroși pacienți ajunși în stare critică au fost salvați tocmai determinării și profesionalismului echipei medico-sanitare de aici, dar și a dotărilor cu echipamente și aparatură medicală performante, asigurate de managementul instituției, de-a lungul timpului.

De altfel, în ultimul timp, pe secție au ajuns nu mai puțin de patru cazuri de politraumatizați grav cărora colectivul de profesioniști de aici a reușit să le salveze viețile. De amintit, cazul unui tânăr care a căzut de la etajul X și care, în mod miraculos a scăpat ușor sub aspectul fracturilor, dar, în schimb, a avut multiple contuzii (pulmonară și abdominală) oarbe, adică fără rupturi de coastă, dar și cel al unei femei (victimă a unui accident rutier în care au decedat soțul și copilul), pacienta alegându-se cu traumatisme multiple – cranio-cerebral, torace, dar și fractură de bazin, multiplă fractură de oase mari etc.